Tapk MIESTE.lt fanu Facebook'e

×
2016-07-06 11:59 ASMENINIO ARCHYVO nuotr.

Karališki patiekalai Liepos 6-tąjai

Liepos 6-toji – ypatinga diena. 1253 metais buvo karūnuotas pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius Mindaugas. Ši Valstybinė šventė, primenanti didingą Lietuvos praeitį, jos ilgaamžes tradicijas, iškilmingai minima visoje Lietuvoje. O kaip teigia mėsos tiekėjai „Baltic Foods": „Šią progą švęsti reikia taip pat karališkai. Tad ir stalo valgiai turi būti tokie patys. Specialiai tai dienai rekomenduojame pasigaminti net du didikų mėgiamus patiekalus: karališką didkepsnį ir keptą vištą. Juk prie savo stalo sėdintys – visi karaliai".


KARALIŠKAS JAUTIENOS DIDKEPSNIS
JUMS REIKĖS

•       1 kg, jautienos
•       Žiupsnio rupios druskos
•       Pipirų
•       Rozmarino


GAMINIMO EIGA:
Didkepsniai kepami iš skirtingų galvijų skerdienos dalių: nugarinės, antrekotinės nugarinės, kumpio. Kepsnių mėsos paruošimas įvairiose šalyse kiek skiriasi, tačiau esminiai gero jautienos kepsnio paruošimo principai yra tokie patys. Jiems geriau naudoti brandintą jautieną, kietesnę mėsą patariama iš anksto pamarinuoti, o paruoštos mėsos svarbu neperkepti. Marinuojamą mėsą reikia laikyti šaldytuve (ypač svarbu nelaikyti jos kambario temperatūroje).
Nors mėsos kepsnys bene 1 kg svorio, o apimtimi primena kuoką, jo pasigaminimas visai nesudėtingas, ypatingai vasaros metu. Tiesiog užsikurkite grilių, įkaitinkite žarijas ir atvėsintą mėsą po kelias minutes apkepkite tiesiai ant griliaus. Kuo didesnė kaitra, tuo greičiau užsiveria šio kepsnio išorinės mėsos poros ir mėsoje lieka drėgmė. Apkepus kepsnį iš abiejų pusių, suvyniokite jį į foliją ir kepkite dar apie 20 minučių ant tų pačių žarijų. Pačioje kepimo pabaigoje mėsą pabarstykite druska, pipirais ir šviežiais rozmarinais. Mėsą valgykite jai vos atvėsus.

ASMENINIO ARCHYVO nuotr.


KEPTA DIDIKŲ VIŠTA SU BULVĖMIS
JUMS REIKĖS:

•       1 didelės vištos
•       Sviesto
•       Citrinos
•       Rozmarino
•       Garstyčių
•       Šviežių bulvių
•       Pipirų
•       Druskos
•       Čiobrelių

ASMENINIO ARCHYVO nuotr.


GAMINIMO EIGA:
Nors bene kiekvienas turite mėgstamą keptos vištos receptą, šįkart siūlome paragauti kiek netradicinės, bet gilias tradicijas menančios vištos. Įprastinius kmynus pakeiskite rozmarinais, o suskrudusios odelės efektą pasieksite į pagalbą pasitelkę lietuvišką sviestą.
Pradėkime nuo to, jog visą vištą gerai įtriname druskos, pipirų ir rozmarinų mišiniu. Geriausia būtų, prieš ją pašaunant į orkaitę, kiek pamarinuoti kambario temperatūroje. Tuo tarpu ištirpdykite sviestą.
Vištą 200 laipsnių temperatūroje kepkite apie dvi valandas. Taip ji bus minkšta ir mėsa kris nuo kaulo. Kol kepate – kas 15 minučių ją pertepkite sviestu. Vištai suteikiamas gražus rudas atspalvis. Į kepimo pabaigą vištą apibarstykite maltais šviežiais čiobreliais. Kol ji vėsta ištraukta iš orkaitės, ją apšlakstykite citrinos sultimis ir įtrinkite geru šaukštu garstyčių. Bulves kepkite kartu: jas supjaustykite stambiais gabalais kartu su šiek tiek aliejaus ir pjaustyto svogūno. Patiekite su virtais burokėliais ir baltų ridikų salotomis.