Tapk MIESTE.lt fanu Facebook'e

×
2016-03-20 11:08 FOTOGENIJŲ nuotr.

Baiba atskleidė pomėgius, ne visiems žadinančius apetitą

Lietuvoje bene geriausiai žinoma latvė Baiba Skurstene-Serdiukė (31) žurnalui MIESTE.lt papasakojo apie savo gimtosios šalies kulinariją bei konditeriją. Ir nors iš dalies daugelis latvių mėgstamų valgių yra panašūs į lietuvių, tačiau keli ingrediantai paverčia visiems gerai žinomus patiekalus visiškai kitokiais. Apie populiariausius Latvijoje valgius – iš Baibos lūpų.

FOTOGENIJŲ nuotr.

  1. Tipiškas Latvijos skanėstas – duonos desertas. „Jis gaminamas iš juodos duonos, plaktos grietinėlės ir džemo arba uogų. Visi ingredientai sluoksniuojami stiklinėje. Nors Latvijoje jis ir labai populiarus, tačiau aš esu valgiusi vos kartą. Nepasakyčiau, kad labai patiko. Tiesiog mano šeimoje jis nebuvo itin populiarus“, - pasakoja Baiba.
  2. Skiriasi Latvijos ir Lietuvos žmonių švenčiamos Kalėdos. Kaip pasakojo dainininkė B.Skurstene-Serdiukė, dauguma latvių švenčia šią šventę pagal pagoniškas tradicijas, todėl tiek gruodžio 24-ąją (Latvijoje vadinamą Kalėdų vakarą), tiek gruodžio 25-ąją dauguma latvių valgo mėsos patiekalus. „Būtini Kalėdų stalo valgiai yra saldinti troškinti kopūstai, kiaulės galva, patiekalai iš žirnių ir pupų. Taip pat šventė neįsivaizduojama be pyragėlių su spirgučiais bei imbierinių sausainių“, - sako MIESTE.lt pašnekovė.
  3. Baiba atskleidė, kad Lietuvoje itin populiarūs šaltibarščiai taip pat mėgstami ir jos gimtinėje. „Tačiau jau nuo seno šis patiekalas Latvijoje ruošiamas su vienu papildomu ingredientu nei Lietuvoje. Į lietuviams įprastus šaltibarščius dar dedama vadinama šlapenkė. Ir viskas valgoma ne su bulvėmis, kaip Lietuvoje, o su juoda duona. Tiesa, kai Latvijoje išpopuliarėjo „Čili“ tinklas, siūlantis šaltibarščius pagal lietuvišką receptą, ir latviai jį labiau pamėgo“, - šypteli Baiba.
  4. Lietuvoje itin populiari „Baltoji“ mišrainė mėgstama ir mūsų kaimynų. Pasak Baibos, ji taip pat dažnai valgoma Latvijoje. „Tačiau latviai į šią mišrainę dar deda virtą mėsą arba liežuvį. Mano gimtinėje ši mišrainė vadinama Rasals“, - sako B.Skurstene-Serdiukė.
  5. Latviai taip pat dievina bulvių patiekalus ir gamina juos panašiai kaip Lietuvos gyventojai. Tiesa, cepelinų Latvijoje pašnekovei neteko ragauti, tačiau ji jų ir nelabai mėgsta. „Iš bulvinių patiekalų mėgstu tik blynus.  Nei vėdarai, nei cepelinai man nepatinka. Ir apskritai – labiausiai mėgstu itališką maistą“, - prisipažįsta latvė.