Tapk MIESTE.lt fanu Facebook'e

×
2016-06-26 00:00 OPEN KITCHEN nuotr.

Vieta Vilniuje, į kurią žmonės plūsta tūkstančiais

„Open Kitchen“ yra ne tik maistas, parduodamas Tymo turgelyje Vilniuje. Tai puiki erdvė leisti penktadienio vakarus su šeima, draugais ir mylimaisiais. Populiarėjanti „Open Kitchen“ – vieta, kurioje skirtingi virtuvės meistrai ruošia maistą pagal ypatingus receptus, dažnai kviečia groti įvairias grupes, didžėjus, organizuoja pramogas.  Apie šią socialinę erdvę daugiau sužinosite perskaitę interviu su vienu iš „Open Kitchen“ organizatorių Martynu Karpovičiumi.

Martynai, kaip kilo idėja atidaryti „Open Kitchen“ Vilniuje?

Vienas smagiausių dalykų vasarą – galimybė skaniai pavalgyti, linksmai leisti laiką ir ilgai būti lauke. Ši idėja kilo vienam iš „Open Kitchen“ įkūrėjų slovėnui Jure Glumacui, kuris organizavo šį projektą gimtojoje Liublianoje. Atvykęs į Lietuvą jis pamatė, kad tokio dalyko čia nėra, bet reikia.

„Open Kitchen“ Vilniuje – jau treji metai. Galbūt šie metai ypatingi?

Kiekvienais metais „Open Kitchen“ tobulėja – pradedant nuo organizavimo iki renginių išpildymo. Labai džiaugiamės, kad didėja norinčiųjų dalyvauti skaičius, ypač šiais metais pagausėjo maisto vagonėlių. Smagu, kad gatvės maisto kultūra auga. Pagrindinė šių metų naujiena – pradedame veiklą Kaune.

Ar pirmaisiais metais buvo lengva suburti žmones dirbti drauge?

Komandą suburti buvo nesunku. Juk idėja šauni, o Vilniuje visi vieni kitus pažįsta, tad norinčiųjų atsirado greitai. Pirmaisiais metais didžiausias iššūkis buvo prisikalbinti restoranus dalyvauti šioje iniciatyvoje. Pasakodami apie idėją norėjome juos priversti patikėti tuo, kuo tikime patys. Pirmos dienos buvo neprognozuojamos – kiek maisto paruošti, kad baigiantis dienai jo neliktų, kaip neišparduoti visko per anksti. Labai džiaugiamės ir didžiuojamės pirmaisiais dalyviais. Dalis jų vis dar su mumis, jie išsibandė ir įkūrė savo verslą. Tad „Open Kitchen“ – puiki erdvė išbandyti jėgas.

Pradėjote nuo nulio. Ar bėgant metams atsirado draugų, rėmėjų?

„Open Kitchen“ pasikeitė iš esmės, kai prie mūsų prisidėjo „Raudonų plytų“ alaus dirbtuvės.  Jų dėka atsirado patogumai – staliukai, skėčiai, įsigijome licenciją prekiauti alkoholiu. „Manjana“ tapo higienos partneriu, užtikrinančiu švarą, o  „Borjomi“ pasirūpino klientų atgaiva. „Suslavičiaus-Felix“ padažai ir „Zonin“ vyno baras taip pat palaikė idėją ir prisidėjo.

„Open Kitchen“ Vilniuje tapo ne tik renginiu, bet ir nebeatskiriama miesto dalimi. Siekiame, kad taip būtų ir Kaune. Todėl esame atviri rėmėjams, turintiems tokią pačią viziją, ir ypač siekiame savivaldybės palaikymo.

Kokios sąlygos keliamos virtuvės meistrams, norintiems dalyvauti, pardavinėti savo maistą?

Reikalingas maisto subjekto tvarkymo pažymėjimas. Dar kreipiame dėmesį į tai, kokius patiekalus restoranas ar nepriklausomas virtuvės meistras ketina pardavinėti, – nenorime, kad valgiai kartotųsi. Stengiamės siūlyti kuo įvairesnį maistą.

Kiek kainuoja paprasti pietūs praeiviui? 

Apie 5–6 €.

Ar Tymo turgelyje galima įsigyti tokių pačių patiekalų, kaip ir įvairiuose baruose, restoranuose?

Dalis patiekalų tokie patys, kokius jie nuolat tiekia fizinėse vietose, tačiau dalyvaudami „Open Kitchen“ iniciatyvoje dalis restoranų savo meniu keičia arba specialiai pagal gatvės maisto koncepciją sukuria naujų valgių.

Kokio maisto galima rasti Tymo turgelyje, kur galima pamatyti meniu? 

Galima rasti įvairiausių virtuvių patiekalų – nuo tradicinių desertų iki tikros itališkos picos, gurmaniškų mėsainių, veganiškų šedevrų, sveikų sumuštinių, ledų. Meniu skelbiame feisbuko  paskyroje kiekvieną savaitę.