Tapk MIESTE.lt fanu Facebook'e

×
2017-05-31 10:00 Restorano archyvo nuotr.

Kai svajonės virsta realybe: įspūdinga kulinarinė kelionė po pasaulį Vilniaus širdyje

Daugybė metų klajonių po visą pasaulį įkvėpė 32 metų vilnietį Tomą įgyvendinti seną svajonę, kuri vis sekdavo iš paskos, tačiau taip ir netapdavo realybe. Vis dėlto neįkainojama patirtis dirbant prestižiniuose Lietuvos ir užsienio šalių restoranuose suteikė tą paskutinį niuksą, paskatinusį pereiti nuo minčių prie darbų.

„Daug metų svajojau apie savo restoraną, tačiau ta mintis mane net šiek tiek baugino. Bet, galiausiai, įkvėptas kelionių ir potyrių ragaujant skirtingų šalių patiekalus nusprendžiau atidaryti išskirtinį restoraną, kuriame susijungtų viso pasaulio kultūros“, - prieš beveik dvejus metus duris lankytojams atvėrusio restorano „One for All“ susikūrimo priešistorę prisiminė vilnietis Tomas.

Restoranų verslo naujokas iškart ėmėsi darbų: „Lengva nebuvo, bet suradus išskirtinę vietą restoranui, pačioje Vilniaus širdyje, legendų apipintame Užupyje trauktis jau nebebuvo kur. Liko vienas svarbiausių žingsnių – sukurti meniu, kuriame būtų galima rasti valgių iš pačių įvairiausių pasaulio virtuvių.“

Atkūrė tradicinius patiekalus

Lankantis skirtingose šalyse vienas svarbiausių Tomo tikslų buvo paragauti tradicinių, geriausiai to pasaulio virtuvę atspindinčių patiekalų. Juk visa tai vėliau turėjo tapti jo svajonių restorano kertine ašimi.

„Dėliodami meniu siekėme atkurti skirtingų šalių tradicinius patiekalus. Šis iššūkis tikrai nebuvo lengvas. Tikslių receptų į rankas niekas neįteikė, todėl teko daug eksperimentuoti. Galiu pasakyti, kad pasaulis yra labai skirtingas, todėl norint atkurti vieną ar kitą patiekalą, reikėdavo gerai susipažinti su tos šalies kultūra, tradicijomis ir bandyti, bandyti, bandyti“, - pasakojo restorano šeimininkas.

Tomas pripažįsta, kad idealiai atkurti patiekalo skonį yra labai sunku, o kartais net ir neįmanoma: „Puikiai tą supratome, todėl nevengėme improvizacijų. Kai kur jos labai padėdavo, bet, suprantama, kitais atvejais tekdavo ir nusivilti. Restorane dirba ilgametę patirtį turinti virėja, kuri iki šiol kartoja, kad gaminant maistą būtina įdėti daug meilės. Tai jos slaptasis ingredientas, kuris veikia. Atrodo, kad ji gamina paprastai, bet jai pavyksta sukurti kažką ypatingo“, - džiaugėsi Tomas.

Meniu kuria ir lankytojai

Beveik dvejus metus klientus maloniai stebinantis restoranas turi itin išskirtinį bruožą. Pasirodo, kad restorano valgiaraštį gali ir papildo į „One for All“ pavalgyti užsukantys žmonės.

„Akivaizdu, kad visų pasaulio šalių tradicinių patiekalų įtraukti į valgiaraštį neįmanoma, todėl kartais sulaukiame klientų klausimų, kodėl negalime pasiūlyti kažko būtent iš jų krašto. Pamenu istoriją, kai pas mus apsilankė keturių asmenų šeima iš Šveicarijos. Ėjau pro šalį ir jie mane užkalbino. Klausė, kodėl neturime nieko iš Šveicarijos virtuvės.

Ramiai atsakiau, kad jei pasakysite tradicinio savo šalies patiekalo receptą, tai būtinai jis atsiras mūsų valgiaraštyje. Pažadą ištesėjau ir netrukus klientams galėjome pasiūlyti Šveicarišką sūrio sriubą. Sulaukėme pagyrų, todėl buvo tikrai džiugu, kad taip netikėtai į valgiaraščio kūrimą įsitraukė ir restorano svečiai“, - pasakojo Tomas.

Buvo ir dar vienas atvejis, kai restorane apsilankė vaikinukas iš Argentinos. „Jam taip patiko restorano idėja ir jis su nuoširdžiu užsidegimu pradėjo pasakoti apie savo šalies tradicinius patiekalus. Užrašė pavadinimus, parodė nuotraukas, papasakojo, kaip reikėtų gaminti. Bet argentinietiškas troškinys su faršu nelabai pavyko, todėl teko atsisakyti šios idėjos“, - prisiminė restorano „One for All“ šeimininkas.

Lietuviški patiekalai – ne iš karto

Pagal pirminę Tomo idėją, restorane „One for All“ turėjo būti galima paragauti tik kitų šalių tradicinių patiekalų. Bet prabėgo keli mėnesiai, o svečių iš užsienio klausimai, ar jie galėtų paraugauti tradicinių lietuviškų patiekalų, vis daugėjo. Tad valgiaraštis netrukus buvo papildytas ir lietuviškais akcentais.

„Sunku dabar pasakyti, kodėl lietuviški patiekalai atsirado ne iš karto. Gal tiesiog pabijojau, kad prarasime tą išskirtinumą. Bet pamatę poreikį supratome, kad tokios baimės buvo nepagrįstos. Taip valgiaraštyje atsirado tradiciniai cepelinai, bulviniai blynai.

Lietuvoje apsilankę ir į mūsų restoraną užsukę užsieniečiai dažnai prašo rekomenduoti kažką lietuviško. Džiugu, kad jie įprastai lieka labai patenkinti. Nors, žinoma, pasitaiko ir tokių, kuriems lietuviška virtuvė pasirodo per „sunki“. Džiugu, kad visada galime pasiūlyti tai, kas atitiks net ir pačių išrankiausių klientų lūkesčius“, - pasakojo vilnietis Tomas.

10% nuolaida sąskaitai. Nuolaida negalioja dienos pietums, banketams, furšetams ir alkoholiniams gėrimams. Nuolaidos nesumuojamos.

Dar neturi daugiausia nuolaidų Lietuvoje turinčios kortelės DAILY CARD? Įsigyk jau dabar!