Klaipėdietės I.Grubliauskienė ir D.Nausėdienė kepė solidarumo pyragą (receptas) - mieste.lt

Tapk MIESTE.lt fanu Facebook'e

×
2018-12-02 17:38 Viačeslavo Bazyko nuotr.

Klaipėdietės I.Grubliauskienė ir D.Nausėdienė kepė solidarumo pyragą (receptas)

Kai miestuose įžiebiamos eglės, žmonės pradeda svajingai laukti šv. Kalėdų. Ir visai nesvarbu, kiek jiems metų - mintyse visi pagalvoja apie tą ypatingą šventišką rytą, kai vaikai triukšmingai išpakuoja dovanas, o mamos, paslaptingai besišypsodamos, dengia stalą ir lepina šeimos narius gardžiais patiekalais. Įsilieti į savo gimtojo miesto Kalėdų eglės įžiebimo šventę bei aplankyti artimuosius nusprendė ir buvę klaipėdiečiai Diana ir Gitanas Nausėdos. 


Dianą pradžiugino bičiulės Ingos Grubliauskienės kvietimas šaltą gruodį sušilti virtuvėje ir drauge su klaipėdiečiais iškepti solidarumo pyragą. „Inga yra ypatinga moteris, lyderė, – sako Diana.  – Ji yra telkianti miestą, šviesa, kuri apjungia esamus ir buvusius miestiečius, mylinčius laisvą Klaipėdos dvasią, jos įvairovę ir spalvas, į bendrą sielų džiazo improvizaciją, skirtą kilniam tikslui. Jos ir maltiečių pastangos suburti visus į jautrią šventę, įsiliejant kiekvienam miestiečiui, lyg lašeliui į solidarumo jūrą, siekiant sušildyti labiausiai stokojančiųjų širdis, įkvepia. Kartu su Inga puoselėti tikinčio gėriu ir bendruomeniškumu Miesto idėją mums yra prasmingiausia įžanga į Šv. Kalėdų stebuklą ir šviesesnius Naujuosius Metus.“ 


„Šiais metais maltiečiai pakvietė mane prisidėti prie labdaros akcijos „Maltiečių sriuba“. Su restorano „Pepper grey“ sąvininku, matyt, vieninteliu Lietuvoje džiazo pianistu – šefu Armen Manukyan nusprendėme išvirti džiazo sriubą. O kadangi mus aplankė ir brangi viešnia Diana Nausėdienė, nusprendėme jos paprašyti prie mūsų prisidėti ir atskleisti savo ypatingojo pyrago receptą. Dianos ilgai įkalbinėti nereikėjo, ji džiugiai priėmė pasiūlymą prisidėti prie labdaros akcijos vargstantiems senjorams. Nuo ankstyvo ryto okupavome Armen Manukyan virtuvę ir užvirė smagus darbas. Pyragą kepėme kartu, užkalbėjome jį gerais palinkėjimais, pagardinome armėniškais prieskoniais ir žolelėmis, gavosi tikra džiazinė improvizacija Armen‘o virtuvėje. Esu Dianai labai dėkinga už pasidalinimą virtuvės paslaptimis, gyvenimiškomis patirtimis ir už širdies šilumą. Galbūt vienu pyragu ir nepamaitinsime visų alkstančių senolių, bet mes tikime, jog ši iniciatyva privers kiekvieną pagalvoti apie šalia mūsų vargstančius kaimynus ir pasidalinti pyragu kiekvieną dieną. Nes tik duodanti ranka būna pilna“, –  sako Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovė Inga Grubliauskienė.


Klaipėdiečių solidarumo pyrago receptas:

Tešlai reikės:

2       stiklinių miltų.

0,25  stiklinės pieno,

200g sviesto, kambario temperatūros

1       kiaušinio,

1       valg. šaukšto alyvuogių aliejaus,

druskos ir žiupsnio cukraus pagal skonį.

Įdarui:

1   šviežio kopūsto

2   pomidorų

1   mažo aitraus džiovinto pipiro arba šviežio čili pipiriuko, tiek, kiek aštrumo norėtumėte pyragui suteikti

2-3 šakelių šviežio arba džiovinto rozmarino

Šiaip receptui reikėtų Provanso žolelių mišinio. Šioje vietoje kviečiu padžiazuoti ir sukurti bendrą kūrinį.

Armėnai turi puikių armėniškų prieskonių, tad tegul Šefas čia paimprovizuoja. Pridėkime armėniškų autentiškų žolelių prieskonių...įdarui pagardinti.

Dar reikės 1 valg. šaukšto Modenos ar kt aromatinio acto.

Druskos, juodųjų pipirų ir žiupsnio rudojo cukraus pagal skonį.

Viršui: 

1 kiaušinio

50 ml grietinės

150 g fermentinio sūrio

Įdaras: supjaustome kopūstą smulkiais šiaudeliais, 30 min., patroškiname vandenyje, kol suminkštės. Susmulkiname pomidorus, aitriąją papriką, sudedame į kopūstus, dar patroškiname. Įpilame acto. Patroškiname. Sudedame nuo 2 šakelių nuskintus ir susmulkinus rozmarinų lapelius, prieskonius, druską, pipirus ir cukrų. Uždengiame dangčiu ir trumpai pakaitinę, pamaišę paliekame pastovėti karštame prikaistuvyje. Vandens troškinimui reikia tiek, kad proceso gale, jis būtų išgaravęs ir liktų tik šiek tiek drėgmės įdare.

Tešla, kol troškinasi įdaras: 

Išplakamas pienas su kiaušiniu, druska ir cukrumi. Beriame tiek miltų, kad sviestas lengvai ir tolygiai įsimaišytų į tešlą, pilame alyvuogių aliejaus. Likusius miltus pilame palaipsniui tol ir tiek, kol susiformuoja pakankamai kieta kočiojama tešla.

Iš tešlos iškočiojame 0,3-0,5cm storio lakštą, kuriuo turime padengti kepimo formos dugną ir vertikalius šonus, tarsi formuotume dėžutę, kad neišbėgtų skysčiai iš įdaro.

Dalį tešlos atskiriame suformuoti juostelėms pyrago viršuje. Išpjaustome norimo pločio juosteles, kuriomis padengiame pyrago viršų įstrižai lygiagrečiomis linijomis, po to kita kryptimi taip pat. Suformuojame rombų tinklelį. Užlankstome „dėžutės“ kraštus ir linijų galus pagal perimetrą į „pynutę“ ar kitą dekoratyvinį sujungimą. 

Įdedame į orkaitę ir kepame 30min. 200 laipsnių temperatūroje.

Kol pyragas kepa paruošiame mišinį pyrago viršui:

Susmulkiname fermentinį sūrį. 

Išplakame kiaušinį, grietinę į vientisą masę ir įmaišome sūrį.

Užpilame ant iškepusio pyrago ir kepame orkaitėje tol, kol sūris išsilydo bei susiformuoja gražus geltonas paviršius. Papuošiame pyrago viršų rozmarino šakele arba smulkintais jo lapeliais.

Proceso metu svajojame apie mylimus ir artimus, kuriems kepame pyragą ir siunčiame jiems pačius geriausius linkėjimus.