Tapk MIESTE.lt fanu Facebook'e

×
2016-12-20 09:35 FOTODIENA nuotr.

Pasirodė pirmoji lietuviška knyga apie gyvenimą be gliuteno

Ką daryti sužinojus, kad netoleruoji gliuteno, ką valgyti, kaip susitvarkyti savo virtuvę, kaip išvengti pavojingo baltymo užkandžiaujant ne namuose, kuo pakeisti produktus, kurių negali vartoti – į šiuos ir dar daug panašių klausimų atsako ką tik pristatyta Kristinos Pozingytės knyga „Gyvenimas be gliuteno“. Į knygos pristatymo renginį, vykusį restorane „Vaflių namai“ susirinko būrys svečių, besidominčių mityba be gliuteno.

„Kai sužinojau, kad netoleruoju gliuteno, buvau pasimetusi, ieškojau tokių kaip aš, su kuriais galėčiau pasikalbėti, kas galėtų patarti ir papasakoti, ką valgyti ir kaip apskritai toliau gyventi. Tokios knygos kaip ši tada ieškojau, būčiau norėjusi gauti aiškų ir išsamų vadovą, kuris leistų greitai susiorientuoti ir suprasti, kur manęs gali tykoti pavojus gauti netoleruojamo baltymo. Iš mano patirties ir ilgalaikių paieškų ir gimė ši knygą, todėl tikiuosi, kad ji bus naudinga visiems, kuriems tenka atsisakyti gliuteno“, – sako Kristina.

Kristina – pirmojo aktyvaus tinklaraščio Lietuvoje apie begliutenę mitybą autorė, pati patyrusi ką reiškia gliuteno netoleravimas, sunkios negalavimų priežasties paieškos ir palengvėjimas, sužinojus, kad vieno baltymo atsisakymas mityboje gali iš esmės pagerinti gyvenimo kokybę. Kristina bene pirmoji Lietuvoje ėmė garsiai kalbėti apie gliuteno netoleravimą. Bloge, renginiuose ir žiniasklaidoje ji geranoriškai dalijasi savo patirtimi laikantis dietos be kviečių ir kitų gliuteno turinčių produktų, bei pataria, turintiems panašių sveikatos sutrikimų. Kristina nuolat gilina savo žinias apie begliutenę mitybą, turi JAV įgytą gyvenimo be gliuteno specialistės sertifikatą.

Knygoje Kristina paaiškina, kas yra gliutenas, kokie yra jo netoleravimo požymiai, kokios ligos kamuoja negalinčius vartoti šio baltymo, dalijasi įžvalgomis apie dietas be gliuteno, pataria, kaip išvengti šio baltymo mityboje: kuriuose produktuose jis gali slypėti, kokie yra kryžminės taršos pavojai, kaip reikia tvarkytis savo virtuvėje ir ko teirautis valgant viešose vietose, kaip skaityti maisto gaminių sudėtį ir kuo pakeisti gliuteno turinčius produktus, kaip auginti vaikus, negalinčius vartoti šio baltymo. Apie tai, kaip nustatomas gliuteno netoleravimas knygoje pasakoja doc. med. dr. Vaidotas Urbonas, patarimais dalijasi dietologė gyd. Barbora Jarašūnė. Viskas knygoje pateikiama paprastai ir suprantamai, su gyvenimiškais pavyzdžiais ir tikromis istorijomis. 

Patiekalų be gliuteno receptus knygai “paskolino” dainininkė Kristina Jatautaitė Stanevičienė, sveikos gyvensenos žinių skleidėja Deimantė Margerė, kepyklėlės „Beglitimis” įkūrėja Beata Sinickienė, taip pat knygų „Kepiniai be glitimo” ir „Mažylio receptai” autorės.

Knyga bus naudinga ne tik tiems, kurie visiškai negali vartoti šio kviečiuose, rugiuose ir miežiuose esančio baltymo, bet ir tiems, kurie nori sumažinti jo vartojimą, ieško alternatyvų mitybai, kurioje įprastai gausu šių grudų produktų.

Knygos „Gyvenimas be gliuteno“ ieškokite knygynuose ir prekybos centruose, taip pat ją galite įsigyti internetu Kristinos tinklaraštyje http://www.begliuteno.lt/.